Ordonanta de Urgenta nr. 38 din 28 iunie 2016

ORDONANTA DE URGENTA nr. 38 din 28 iunie 2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje

EMITENT:

GUVERNUL

PUBLICAT IN:

MONITORUL OFICIAL nr. 489 din 30 iunie 2016

Data Intrarii in vigoare: 30 Iunie 2016

––––––––––––––––––––––––-

Cadrul legal actual al gestionarii ambalajelor si al deseurilor de ambalaje este stabilit prin Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje. Prevederile acestei legi prezinta mari neajunsuri in ceea ce priveste realizarea obiectivelor de reciclare si valorificare impuse prin Directiva 94/62/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 20 decembrie 1994 privind ambalajele si deseurile de ambalaje, astfel incat este absolut necesara adoptarea unor masuri care sa asigure optimizarea sistemului de gestionare a deseurilor de ambalaje.

Avand in vedere ca cresterea cantitatilor de deseuri valorificate constituie un obiectiv esential in cresterea economica durabila, se impune adoptarea in regim de urgenta a unor masuri referitoare la ambalaje si deseuri de ambalaje in scopul prevenirii, reducerii si inlaturarii efectelor negative ale acestora asupra mediului, cat si pentru evitarea consecintelor negative rezultate din blocajul pietei, precum imposibilitatea realizarii obiectivelor nationale anuale de reciclare.

In contextul actual, blocajul pietei a fost cauzat de incapacitatea organizatiilor de transfer de responsabilitate (OTR) de a indeplini tintele de reciclare ale producatorilor de produse ambalate pentru anul 2015, in prezent unele avand inclusiv conturile bancare blocate. Astfel, companiile producatoare de produse ambalate care si-au transferat responsabilitatile privind valorificarea deseurilor de ambalaje asupra acestor organizatii se gasesc in imposibilitatea de a-si indeplini tintele de valorificare prin intermediul lor si pentru anul in curs, fiind nevoite sa opteze pentru acoperirea in regim individual a tintelor de reciclare, optiune care este imposibil de realizat conform prevederilor prezentei legi, fiecare zi de intarziere pana la finele anului contribuind la marirea decalajului fata de obiectivele asumate.