Inregistrarea in sistemul SGR si obligatiile ce le revin comerciantilor si producatorilor

Blog-Inregistrarea-in-sistemul-SGR-si-obligatiile-ce-le-revin-comerciantilor-si-producatorilor

Conform numeroaselor informari transmise prin newsletter-urile noastre, incepand cu 30 noiembrie 2023, va intra in functiune sistemul garantie returnare pentru ambalajele de bauturi nereutilizabile din plastic, metal sau sticla cu capacitatea cuprinsa intre 0.1l si 3l. Acest lucru presupune ca se va percepe o garantie de 0.5 lei, la vanzarea produsului, care va trebui restituita atunci cand ambalajul gol este returnat.

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) este un instrument de mediu pus in functiune de catre autoritati si reprezentantii producatorilor si comerciantilor astfel incat sa se eficientizeze fluxul de colectare si sa creasca rata de reciclare conform directivelor stabilite la nivel european. Garantie are rolul de a stimula consumatorul sa recicleze.

„Este foarte important ca toate companiile vizate să introducă în sistem toate datele solicitate cu o acuratețe cât mai mare. Reamintim faptul că datele culese în această etapă preliminară sunt esențiale pentru configurarea sistemului în raport cu nevoile reale de colectare a ambalajelor la nivel teritorial. Implementarea cu succes a unui astfel de sistem depinde de fiecare dintre noi, fie că suntem producători, importatori, comercianți, operatori în domeniul HoReCa sau simpli consumatori”, a spus Gemma Webb, CEO și președinte al Directoratului RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A .

Am dezbatut detaliat Ce este SGR si ce obligatii au producatorii si comerciantii inca de la aparitia prevederilor conform cu HG 1074/2021 pe blogul Green Environment Support .

Acest sistem este integrat in cadrul unei aplicatii informatice pe care vor trebui sa o utilizeze toti actorii implicati.

Ce trebuie facut?

Primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa va inscrieti in sistemul SGR. Ulterior va fi necesar ca, incepand cu data intrarii in functiune a sistemului sa realizati urmatoarele:

In calitate de producator:

✅sa utilizati pentru raportarea ambalajelor puse pe piata care fac obiectul SGR programul informatic pus la dispozitie online de catre administratorul SGR;
✅sa tineti evidenta numarului total al produselor in ambalaje SGR pe tip de material, greutate si volume, precum si evidenta garantiilor percepute aferente;
✅sa comunicati administratorului SGR evidenta actualizata prevazuta la lit. d), pana la data de 10 a lunii imediat urmatoare pentru produsele in ambalaje SGR introduse pe piata nationala in luna de referinta, in formatul si procedura stabilite de administratorul SGR;

Este considerat producător sau importator în scopul SGR orice persoană juridică ce produce și introduce pe piața din România produse SGR, ori importă sau achiziționează intracomunitar aceste produse și le introduce pe piața românească.

In calitate de comerciant:

✅sa raportati cantitatea de ambalaje care fac obiectul SGR si a garantiilor aferente acestora.
✅sa tineti evidenta numarului total al produselor in ambalaje SGR comercializate, defalcat pe produse, pentru fiecare structura de vanzare si/sau magazin on-line pe care le aveti, evidenta numarului total al ambalajelor SGR care v-au fost returnate de catre consumatori sau utilizatori finali, defalcat pe tip de material si volum, precum si evidenta garantiilor platite, incasate la vanzarea produselor si returnate catre consumatori la punctul de returnare, respectiv incasate de la administratorul SGR.

Este considerat comerciant în scopul SGR orice persoană juridică ce desfășoară activităţi de comercializare a produselor în ambalaje SGR către consumatorii finali, inclusiv activități din industria hotelieră, a serviciilor alimentare, unităţi care organizează evenimente, pregătesc şi servesc alimente şi băuturi.

Ce ambalaje include programul SGR?

Sunt eligibile ambalajele primare nereutilizabile de sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 L și 3 L inclusiv, utilizate pentru bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, vinuri și spirtoase, care poartă marcajul SGR.
Ambalajul devine deșeu de ambalaj atunci când este golit si trebuie predat spre reciclare.

Care sunt avantajele preluării ambalajelor cu un sistem automat?

✅Optimizarea alocarii spatiilor necesare gestionarii ambalajelor
✅Maximizarea volumului de ambalajelor procesate
✅Reducerea timpului de asteptare pentru consumator. Conform sondajelor efectuate in randul consumatorilor din Norvegia, peste 80% din respondenti au declarat ca accesul la un punct de returnare in care nu trebuie sa astepte, este extrem de important in procesul de returnare a ambalajelor.Pentru a veni in intampinarea nevoilor dumneavoastra, va punem la dispozitie la cerere un ghid detaliat de inscriere in sistemul SGR, impreuna cu suportul unui consultant Green Environment Supprt.

#destiut Se pot inregistra pana la 4 semnaturi electronice simple sau certificate.

#reminder Se sanctioneaza cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei, în cazul nerespectării prevederilor art. 3 si art. 5, din HG 1074/2021 care fac refererire la inscrierea in sistemul SGR (art. 3 pentru producatori si art. 5 pentru comercianti).