De ce risca unele OTR-uri de echipamente sa isi piarda licenta de operare

DE-CE-RISCA-UNELE-OTR-URI-DE-ECHIPAMENTE-SA-ISI-PIARDA-LICENTA-DE-OPERARE

Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec si Asociatia Environ au ajuns la finalul acestui an in situatia in care risca sa piarda dreptul de a opera ca organizatii de transfer de responsabilitate (OTR) pentru producatorii de echipamentele electrice si electronice (EEE).

Cum s-a ajuns aici? Raspunsul ne trece printr-un intreg proces birocratic si, intr-un final, ne conduce si la cauza concreta a acestei situatii. Incepem, asadar, cu mijlocul.

Conform art. 13 al Procedurii si criteriilor de acordare a licentei de operare, revizuire, vizare anuala si anulare a licentei de operare a organizatiilor colective din 20.07.2016, in cazul in care organizatia nu primeste viza anuala doi ani la rand, licenta de operare a acesteia se anuleaza. Acesta este si cazul celor doua asociatii care se afla chiar in topul celor mai mari OTR-uri din piata. Viza anuala este acordata in cazul in care se constata cel putin una din situatiile de mai jos:

  1. a) daca organizatiile colective nu transmit comisiei raportul de audit financiar extern si raportul de audit operational extern pana la data de 15 mai a anului urmator celui pentru care se realizeaza respectivele audituri externe, in acord cu prevederile art. 9;
  2. b) daca, in urma analizarii raportului de audit financiar extern si a raportului de audit operational extern, precum si a datelor mentionate la art. 7 si 8 din ordin, s-a constatat neindeplinirea ratelor minime de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice prevazute la art. 17 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 5/2015 si neindeplinirea obiectivelor de valorificare prevazute la art. 27 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 5/2015;
  3. c) daca nu au respectat obligatiile specificate in art. 17;
  4. d) in cazul neafisarii valorii tarifelor de preluare a responsabilitatii de gestionare a DEEE pe fiecare categorie in parte pentru care a solicitat si a primit licenta de operare, pe site-ul propriu, in termen de 15 zile de la emiterea licentei;
  5. e) in cazul neafisarii listei cu producatorii afiliati organizatiei colective, pe site-ul propriu, in termen de 15 zile de la emiterea licentei si actualizarea ei cand este cazul.

Asociatiile Environ si Rorec s-au aflat in situatia prezentata la punctul b), si anume neindeplinirea obiectivelor de valorificare doi ani la rand, 2017 si 2018. Stim acest lucru pentru ca Asociatia a organizat chiar si o conferinta in luna noiembrie in cadrul careia si-a informat membrii si clientii cu privire la riscurile actuale (conferinta poate fi urmarita aici).

Vom incerca sa va explicam pe scurt care este circuitul DEEE-urilor si ce ar trebui facut astfel incat sa se rezolve problema de fond.  Indeplinirea obiectivelor de valorificare se realizeaza prin colectarea DEEE-urilor si valorificarea acestora, proces in care trebuie asigurata trasabilitatea de la generator pana la valorificatorul final ale acestor deseuri. Trasabilitatea este asigurata printr-un set de documente care atesta intreg parcursul deseurilor. Acest set de documente este obtinut de la colectori si valorificatori finali. Bineinteles, colectorii de DEEE pot asigura acest set de documente in baza cantitatilor de DEEE colectate de la persoane fizice si juridice. Astfel, ajungem la sursa acestui impas – consumatorii finali de EEE si durata de viata a EEE-urilor. Consumatorii finali de EEE nu apeleaza la serviciile unor colectori specializati atunci cand echipamentele lor devin deseuri, iar acestea, avand o durata de viata mai lunga, devin deseuri dupa un timp mult mai indelungat comparativ cu ambalajele, de exemplu. De aici putem urmari lantul de cauzalitate: intr-un an vor fi mult mai multe EEE-uri introduse pe piata de catre producatori decat DEEE-urile generate in acelasi interval de timp, iar numai o mica parte din DEEE-urile generate vor fi predate catre un colector autorizat care va intocmi un dosar de trasabilitate valabil ce va putea fi folosit mai departe de catre un OTR pentru indeplinirea obiectivelor de valorificare ale clientilor sai producatori de EEE. Indemnul Asociatiei Environ lansat atat catre populatie, cat si catre operatorii economici, de a preda DEEE-urile catre un colector autorizat este foarte bine fondat. Fara acest pas, producatorii de EEE – cei care au obligatii catre Fondul pentru mediu – nu isi vor putea indeplini obiectivele anuale de valorificare chiar daca au transferat aceasta responsabilitate catre o organizatie colectiva, catre un OTR.

In prima jumatate a anului 2019, Asociatia Environ a fost instiintata ca in urma auditului financiar, nu si-a indeplinit obiectivele doi ani consecutivi. Asociatia nu a renuntat, dimpotriva, in anul 2019 au colectat 15900 tone de EEE si si-au propus ca pana la finalul anului sa atinga 20000 tone, cheltuind in plus 6 milioane de lei in incercarea de a putea indeplini obiectivele pentru anul 2019. Au facut acest efort pentru a se putea relicentia si au depus in iulie 2019 documentele pentru realizarea acestui lucru. Momentan nu au primit niciun raspuns in ceea ce priveste obtinerea unei noi licente, iar cea pe care o au acum expira in data de 29 ianuarie 2019. Daca raspunsul in privinta relicentierii este unul negativ, conform procedurii „licenta de operare se anuleaza de catre conducatorul autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, la propunerea Comisiei, cu avizul secretarului de stat cu atributii in domeniu, incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator”. In maximum 30 de zile de la primirea deciziei de anulare a licentei, Asociatia este obligata „sa comunice in scris acest lucru tuturor producatorilor/responsabililor autorizati pentru care a preluat responsabilitatea gestionarii deseurilor de echipamente electrice si electronice si sa le transmita situatia indeplinirii obiectivelor pana la acea data”.

Cum sunt afectati producatorii de EEE?

In cazul in care nu li se acorda o noua licenta, producatorii de EEE care si-au transferat responsabilitatile catre Asociatia Environ, risca sa fie nevoiti ca in luna ianuarie 2020 sa apeleze la serviciile unui alt OTR. Mai mult, Asociatia Environ a declarat ca nu va putea suporta cheltuielile aferente obiectivelor neindeplinite, iar decizia daca aceste costuri vor fi suportate de catre producatori sau nu ramane la latitudinea Ministerului Mediului. Cu toate acestea, conform Ordonantei de urgenta nr. 5/2015 privind deseurile de echipamente electrice si electronice si a Ordinului nr. 1494/846/2016 pentru aprobarea procedurii si criteriilor de acordare a licentei de operare, revizuire, vizare anuala si anulare a licentei de operare a organizatiilor colective si de aprobare a planului de operare pentru producatorii care isi indeplinesc in mod individual obligatiile, acordarea licentei reprezentantilor autorizati, precum si componenta si atributiile comisiei de autorizare, pentru gestionarea deseurilor de echipamente electrice si electronice, organizatiile care au preluat responsabilitatea pentru EEE-urile puse pe piata de catre producatori au obligatia sa „asigure si sa finanteze, in numele producatorilor sau reprezentantilor autorizati, dupa caz, colectarea si valorificarea deseurilor de echipamente electrice si electronice, astfel incat sa fie atinse cel putin obiectivele prevazute in anexele nr. 6 si 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 5/2015”.

Cu ce va putem ajuta?

Green Environment Support este o companie de consultanta de mediu care activeaza pe piata din Romania de peste 6 ani. De fiecare data incercam sa venim in intampinarea clientilor nostri cu informatii importante din piata astfel incat sa identificam si sa prevenim eventualele riscuri la care se expun. Obiectivul nostru numarul 1 este sa gasim cele mai eficiente solutii ce pot fi implementate pentru a respecta pe deplin legislatia si sa fim cat mai eficienti din punct de vedere al costurilor. Echipamentele electrice casate reprezinta o sursa majora de poluare mai ales in ziua de astazi cand tehnologia avanseaza intr-un ritm alert de aceea obligatiile pe care le au importatorii si producatorii catre autoritatile de mediu sunt multiple, iar noi putem sa te ajutam astfel:

  • Sa identificam o organizatie de transfer de responsabilitate potrivita nevoilor tale
  • Sa te inscriem in registrul importatorilor si producatorilor de echipamente electrice
  • Sa incadram corespunzator echipamentele electrice pe categorii conform cerintelor AFM
  • Sa intocmim declaratia catre AFM si raportarile lunare catre OTR

 Externalizand acest serviciu te vei asigura ca ai o echipa de specialisti care lucreaza doar in interesul tau.

Foto credit www.pexels.com